Διακρατική επιστημονική ημερίδα από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) με τίτλο "Χτίζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες"

Διακρατική επιστημονική ημερίδα από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) με τίτλο "Χτίζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες"

Διακρατική συνάντηση νεολαίας υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +  σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο, με χώρες - εταίρους, συγκεντρώνοντας 40 συμμετέχοντες από τον ευρωπαϊκό χώρο. Η διακρατική επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Χτίζοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 10 το πρωί έως τις 16.00. Στην επιστημονική ημερίδα συμμετέχουν νέες και νέοι υπεύθυνοι για τη Λήψη Αποφάσεων στον Τομέα της Νεολαίας, μεταξύ των χωρών εταίρων, από την Ιταλία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουγγαρία, την Αλγερία, την Ιορδανία και την Ελλάδα. Στόχος της διακρατικής συνάντησης νεολαίας είναι η κοινωνική και πολιτισμική ένταξη των γυναικών και μητέρων προσφύγων, μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στις εκάστοτε τοπικές κοινότητες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την προσφορά υπηρεσιών σε αυτόν τον πληθυσμό και φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ομαλής ένταξης στην ελληνική κοινωνία. Σε μια περίοδο έντονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και επαναπροσδιορισμού της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετανάστριες, πρόσφυγες κι αιτούσες άσυλο στην Ευρωμεσογειακή περιοχή, είναι πάρα πολλά και πολύ σοβαρά. Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, είναι πανευρωπαϊκό, και παγκόσμιο και επιβάλλεται η συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων. Οι χώρες πρέπει να πάρουν μέτρα για να εμποδίσουν να πέσουν οι γυναίκες αυτές θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας. Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν σημαντικό τμήμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θεωρούνται ομάδα με ιδιαίτερες ανάγκες, καθώς είναι εύκολο να υποστούν πολλαπλές μορφές διάκρισης και εκμετάλλευσης. Έχοντας ζήσει τη φρίκη του πολέμου, αυτές οι γυναίκες διακινδύνευσαν τα πάντα για να βρουν ασφάλεια για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Αλλά από τη στιγμή που ξεκινούν αυτό το ταξίδι, εκτίθενται ξανά στη βία και την εκμετάλλευση, με ελάχιστη υποστήριξη ή προστασία. Όχι μόνο έρχονται από ένα εξαιρετικά τρομακτικό μέρος, όπου υπάρχουν βομβαρδισμοί και φοβούνται για τη ζωή των οικογενειών τους, αλλά στη συνέχεια περνάνε και από ένα τρομακτικό θαλάσσιο ταξίδι, χωρίς καμία ιδέα για τι πρόκειται να τους συμβεί.

Ο σκοπός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.) είναι να παρέχει...