Διοίκηση

Διοίκηση

Μαρία-Άννα Χατζητόλιου-Βιλδιρίδη Πρόεδρος
Χριστίνα Καραμίχου Α' Αντιπρόεδρος
Μαρία Χατζηδημητρίου Β' Αντιπρόεδρος
Ανδρέας Μαυρίδης Μέλος
Βασίλειος Τουμπόγλου Μέλος
Χρήστος Κεσόγλου Μέλος
Ιωάννης Γούτσιος Μέλος-Εκπρόσωπος Εργαζομένων
Ρούλα Καρυώτου Γραμματέας Δ.Σ.

Βιογραφικό προέδρουΠΡΟΦΙΛ

Εκτενής εμπειρία ως εκπαιδευτικός με πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο. Δυνατότητα Ανάπτυξης, Διοίκησης και Παρακολούθηση λειτουργίας εκπαιδευτικού και ταυτόχρονα πολιτιστικού φορέα. Εκτενής δραστηριότητα σε Πολιτιστικά και Κοινωνικά δρώμενα με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα και αποδεδειγμένο ιστορικό επίτευξης στόχων. Δεξιότητες οργάνωσης, λήψης απόφασης και επίλυσης προβλημάτων. 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Το 1992, ίδρυσε τη «Σύγχρονη Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση - Μαριάννα Βιλδιρίδη», λειτουργώντας ταυτοχρόνως ως παιδικός σταθμός-νηπιαγωγείο, βασιζόμενο στις εκπαιδευτικές αρχές του Μοντεσσοριανού συστήματος και παράλληλα ως πολιτιστικός φορέας με αναγνωρισμένη επιτυχία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το σχολείο έλαβε βράβευση και διαπίστευση από τη Διεθνή Γερμανική Ακαδημία του πανεπιστημίου του Μονάχου για τον πρότυπο τρόπο λειτουργίας του (Kinderzentrum München, Internationale Akademie für Entwicklungs Rehabilitation und Pädiatrische Fortbildung). Έκτοτε, έχει διοργανώσει με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια με κορυφαίους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και ιδρύματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Μοναδική κάτοχος στη βόρεια Ελλάδα της άδειας εκπαίδευσης στελεχών (εκπαιδευτικών, ιατρών ψυχολόγων, ειδικών θεραπευτών, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών) για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών Aναπτυξιακής Aποκατάστασης & Eιδικής Aγωγής βάση του Μοντεσσοριανού μοντέλου Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Internationale Akademie für Entwicklungs Rehabilitation und Pädiatrische Fortbildung).
 • 2002 - Διδακτορική διατριβή που αποτιμήθηκε με «άριστα» για τα παιδιά της Προσχολικής Ηλικίας στο Τμήμα Αγωγής και Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • 1996 – 1997 - Μεταπτυχιακό δίπλωμα με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Μονάχου & AMI(Association Montessori Internationale) στη Διεθνή Ακαδημία Πρόληψης και Αποκατάστασης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μονάχου, στη Mοντεσσοριανή Παιδαγωγική και στην Ειδική Παιδαγωγική (Kindergarten der Internationale Akademie für Entwicklungs Rehabilitation und Pädiatrische Fortbildung).
 • 1993 - Δίπλωμα του London Montessori Center (Nursery Foundation Teaching Diploma).
 • 1988 - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Θεατρολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου  Sorbonne των Παρισίων (Diplôme pour Professeurs et Étudiants Étrangers)  που αποτιμήθηκε με «άριστα».
 • 1987 -Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Βυζαντινή Ιστορία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αποτιμήθηκε με «άριστα».
 • 1981 – Πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής τους Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 


ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ 

Αγγλικά – Γαλλικά – Ιταλικά.


ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ/ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 

Η Δρ. Παιδαγωγικής Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου έχει αφιερώσει τη ζωή της στα παιδιά, το φυτώριο κάθε κοινωνίας  και μοναδική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, από το 1992 μέχρι και σήμερα διοργανώνει με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια σε συνεργασία με κορυφαίους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και ιδρύματα.


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ

Η πολύχρονη προσφορά της στον κοινωνικό στίβο, το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο και η πρωτοποριακή της δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό της χάρισαν πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία. 

Το πιο πρόσφατο βραβείο της απενεμήθη  δια χειρός της  ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την προσφορά της στην Ελληνική Παιδεία και στον Ελληνικό πολιτισμό, στην Κωνσταντινούπολη στις  7 Οκτωβρίου του 2022.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 • Η Δρ. Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου από τον Δεκέμβριο του 2022 είναι Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
 • Πρόεδρος του Μουσείου Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού - Συλλογή Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου. Η ιδιότητά της ως συλλέκτρια παιχνιδιών από τον 17ο  έως και τον 21ο  αιώνα, καθώς και αντικειμένων που αφορούν το παιδί ευρύτερα, συνετέλεσε στην ίδρυση του Μουσείου Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού - Συλλογή Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου (κάτοχος 50.000 κομματιών-μία από τις σπουδαιότερες συλλογές παγκοσμίως). Το μουσείο θα στεγαστεί σε κτίριο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος και θα ανοίξει τον Οκτώβριο του 2025. Το όραμα για το Μουσείο είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου και εξωστρεφούς μουσειακού και εκπαιδευτικού φορέα με επίκεντρο το παιδί, ένα εκθεσιακό και βιωματικό περιβάλλον μάθησης και ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια, καθώς και η καλλιέργεια και η διάδοση του παιχνιδιού ως πρωτογενούς πόλου πολιτισμικής εμπειρίας. Επίσης, θα εκτίθενται και η πρωτότυπες μακέτες-κούκλες με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα (αντίστοιχη συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997).
 • Τέως πρόεδρος του λαογραφικού και εθνολογικού μουσείου Μακεδονίας-Θράκης επί 14 συναπτά έτη.
 • Μέλος του ICOM (International Council of Museums- Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).
 • Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μουσείο Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού -  Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου».
 • Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος επί σειρά ετών της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΑΝΕΜΗ».
 • Ιδρυτικό μέλος τομέα Θεσσαλονίκης του αθλητικού συλλόγου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ». 
 • Διετέλεσε μέλος επί σειρά ετών της Οργανωτικής Επιτροπής των Πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 • Μέλος της Αμερικανικής Μοντεσσοριανής Εταιρείας (American Montessori Society), καθώς και της Διεθνούς Μοντεσσοριανής Ένωσης (Association Montessori Internationale).
 • Διετέλεσε μέλος επί σειρά ετών της Επιτροπής Πρόληψης Εγκληματικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης
 • Διετέλεσε Μέλος του Δ.Σ. της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης  (Conseil d'Administration de l'Institut Française de Thessalonique)
 • Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Επιμορφωτικών Θεμάτων και Παιδικού Σταθμού της ΧΑΝΘ.
 • Διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων
 • Μέλος της Ακαδημίας Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού Μακεδονίας Θράκης
 • Διετέλεσε Μέλος επί σειρά ετών του IWOG (International Women Organization -  Διεθνής Οργάνωση Γυναικών). 
 • Διετέλεσε Μέλος επί σειρά ετών του Συλλόγου Φίλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (GSS-Group for student’s services).
 • Δωρεά και λειτουργία τεσσάρων τμημάτων Παιδικών Σταθμών στο Δήμο Ωραιοκάστρου.
 • Δωρεά Μοντεσσοριανού εποπτικού υλικού στον παιδικό σταθμό για αυτιστικά παιδιά της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών».
 • Καταρτισμός, από την ίδια, της επιστημονικής ομάδας που καθηγητού Παιδοψυχιατρικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Αμπατζόγλου Γρηγόρη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης «Ζεστή Αγκαλιά».
 • Δωρεά πέντε σχολικών λεωφορείων εκ των οποίων 2 στην Αμερικανική Γεωργική σχολή και 3 στο Δήμο Βεγορίτιδας
 • Εθελοντική προσφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής συνδρομής για τη δημιουργία και άρτια λειτουργία του ιδρυθέντα παιδικού σταθμού της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. 
 • Το 1979 εργάστηκε στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 • Μέλος του ICC WOMEN HELLAS, Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Champer of Commerce) από τις 11/05/2021.


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Συγγραφέας του βιβλίου «Παιδί, Παιχνίδι, Παιδεία, Πολιτισμός. Το παιχνίδι μέσα στο χρόνο».

Το 2020 εξέδωσε το παιδαγωγικό βιβλίο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προλογίζουν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γ. Χρυσουλάκης και οι τέως υπουργοί παιδείας κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου και Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρεται στο βιβλίο ως «εργαλείο της παιδαγωγικής». Η κυρία Γιαννάκου θεωρεί ότι «πρόκειται για τη σημαντικότερη ίσως παιδαγωγική προσέγγιση υπό το φως της συσσωρευμένης άμεσης εμπειρίας» ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου τονίζει πως …«…το βιβλίο αποτελεί το απαύγασμα της γνώσης της παιδαγωγικής επιστήμης, της εμπειρίας και κυρίως της αγάπης προς τα παιδιά…».

Μέσα από το πλούσιο έργο της και την πολύπλευρη δραστηριότητά της η Δρ. Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου έχει αναπτύξει μια πλούσια παρουσία σε όλα τα έγκριτα ΜΜΕ  της χώρας, όπως ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και αρθρογραφία.