Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη, στην κατασκήνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στη Λεπτοκαρυά.

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη, στην κατασκήνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στη Λεπτοκαρυά.

Την κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς στην Πιερία, στην οποία το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) υλοποιεί το κατασκηνωτικό του πρόγραμμα, μετά από παραχώρηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισκέφτηκε το Σάββατο 24.07.2021, ο Γενικός Γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Τον κ. Σταμάτη υποδέχτηκε στην κατασκήνωση, η Πρόεδρος του ΚΚΠΚΜ Βασιλική Νάκου, ενημερώνοντας τον ίδιο πλήρως για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και για την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και των οδηγιών των αρμόδιων υπουργείων, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Εξάλλου, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, με πρωτοβουλία της ίδιας και του Δ.Σ του Κέντρου αποφασίστηκε να ξεκινήσει φέτος το κατασκηνωτικό πρόγραμμα από τις 10.07 και να διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου, δίνοντας έτσι για άλλη μια χρονιά, την ευκαιρία σε εκατοντάδες άτομα, περιθαλπόμενους του Κέντρου και όχι  μόνο, να απολαύσουν λίγες μέρες χαράς στη φύση και στη θάλασσα.

Ειδικά φέτος, όπως εξήγησε η κα. Βασιλική Νάκου, η συμβολή του κατασκηνωτικού προγράμματος στην αποφόρτιση και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας των περιθαλπόμενων είναι καταλυτική, καθώς σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, λόγω των συνθηκών με την πανδημία COVID-19, πραγματοποιήθηκαν περιορισμένες δραστηριότητες, δράσεις και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, ανάγκες που υπερκαλύπτει η κατασκήνωση του ΚΚΠΚΜ. 

Ο κ. Σταμάτης αφού συνομίλησε με τα φιλοξενούμενα παιδιά της κατασκήνωσης, επισήμανε ότι κύριοι στόχοι του κατασκηνωτικού προγράμματος στη Λεπτοκαρυά, αποτελούν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με την παρουσία των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία, η ενίσχυση της ενσυναίσθησης, η δικτύωση των φορέων, η εκπαίδευση δεξιοτήτων σε πραγματικές συνθήκες, η ψυχαγωγία και η ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές των συμμετεχόντων. Βασικός όμως σκοπός είναι η συνύπαρξη, η συνδημιουργία και η συνδιαμόρφωση ενός κατασκηνωτικού προγράμματος για όλους, χωρίς διακρίσεις, με  ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας.

Σημειώνεται πως και φέτος η κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς διαθέτει την ειδική ράμπα  SEATRAC, για ευκολότερη και ασφαλέστερη  πρόσβαση στη θάλασσα για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, που εκτός από τους κατασκηνωτές, εξυπηρετεί όλους τους επισκέπτες της παραλίας που την έχουν ανάγκη.

«Είμαστε ιδιαιτέρα περήφανοι, καθώς στην 2η κατασκηνωτική περίοδο, την οποία επισκέφτηκε ο κος Σταμάτης, συμμετείχαν παιδιά τυπικής ανάπτυξης που  προέρχονται από οικογένειες που βιώνουν συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού, παιδιά τυπικής ανάπτυξης που διαβιούν σε διάφορες δομές παιδικής προστασίας στην Ελληνική επικράτεια, παιδιά- Ρομά από καταυλισμούς της Πιερίας, νέοι και ενήλικες με αναπηρία από τα παραρτήματα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Αυτή η συνύπαρξη εκ των πραγμάτων είναι θεραπευτική για τους συμμετέχοντες αλλά και για την ίδια την κοινωνία και αποτελεί το μεγάλο βήμα για την αποδοχή, την πραγματική ένταξη, τη δημιουργία μιας ισότιμης κοινωνίας στην πράξη» δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος του ΚΚΠΚΜ, Βασιλική Νάκου.

 «Το θαύμα είναι πάντα μέσα μας! Όλοι μαζί μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Οι φωτογραφίες που ακολουθούν  είναι από την 2η κατασκηνωτική περίοδο όπου συμμετείχαν οι εξής φορείς:

• Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

• Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας

• Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής

• Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου

• Πρωτοβουλία για το παιδί

• Το Σπίτι της Βεργίνας

• Κέντρου υποστήριξης παιδιού, εφήβου & οικογένειας «Θέτις»

• Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κατερίνης-παράρτημα Ρομά.




Ο σκοπός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.) είναι να παρέχει...