Άρθρο της Προέδρου του Κ.Κ.Π.Κεντρικής Μακεδονίας κας Βασιλικής Νάκου στην εφημερίδα "Πολιτική".

Άρθρο της Προέδρου του Κ.Κ.Π.Κεντρικής Μακεδονίας κας Βασιλικής Νάκου στην εφημερίδα "Πολιτική".

Η πρόεδρος του Κ.Κ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής & Υιοθεσίας κα Βασιλική Νάκου, δημοσίευσε άρθρο της στην εφημερίδα "Πολιτική" με τίτλο, "Αναδοχή & Υιοθεσία: Μια πόρτα ανοικτή μια αγκαλιά ζεστή, για κάθε παιδί". 

"Κάθε παιδί δικαιούται να ζει με την οικογένειά του και ν’ απολαμβάνει την ασφάλεια, την προστασία και κυρίως την αγάπη της.

Όταν, όμως, αυτή η συνθήκη δεν ισχύει ή δεν μπορεί να εξασφαλισθεί και το παιδί εκτίθεται σε κινδύνους, τότε αναλαμβάνει το κράτος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, να αναζητήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να του προσφέρει μία «εναλλακτική» οικογένεια. Έτσι συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξή του, υποστηρίζει τα δικαιώματά του και ενισχύει την ψυχοσυναισθηματική του ισορροπία.

Ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας είναι οι εναλλακτικές μορφές φροντίδας για παιδιά και έφηβους που βρίσκονται xωρίς οικογένεια ή σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, εξασφαλίζοντάς τους όλα όσα προβλέπει η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τέθηκε σε ισxύ το 1990 με το άρθρο 49.

Καταφύγιο και φάρος για την αγωγή, περίθαλψη και μόρφωση των παιδιών αυτών γίνονται τα Ιδρύματα που έρχονται κυρίως με αγάπη αλλά και επαγγελματισμό να καλύψουν το μεγάλο κενό στη ζωή τους, δίνοντας την πρώτη αγκαλιά, ως οικογένεια. Στόxος όμως των Ιδρυμάτων είναι η, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη αποïδρυματοποίησή τους.

Η ομαλή επανένταξή τους στο οικογενειακό πλαίσιο, είτε με αναδοχή είτε με υιοθεσία, διασφαλίζει την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού ή εφήβου σε οικογενειακό περιβάλλον και την αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας.

Ως Πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΜ, και σε συνεργασία με επιστήμονες και εργαζόμενους, ασχολήθηκα με ιδιαίτερη προσήλωση τόσο με την Υιοθεσία και Αναδοχή όσο και με την αποïδρυματοποίηση των παιδιών.

Το ΚΚΠΠΚΜ, για πρώτη φορά συμμετέχει δια της Προέδρου του, στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας και αποτελεί πρότυπο λειτουργίας σχετικά με το θεσμό, καθώς έχουμε διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για υποψήφιους θετούς & ανάδοχους γονείς ενώ πραγματοποιήσαμε τα πανελλαδικά τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα για ανάδοχους γονείς & εννέα για θετούς.

Έχουμε εγγράψει στο Εθνικό μητρώο 78 άτομα, ως αναδόχους και πραγματοποιήθηκε ήδη μία εξαιρετικά συγκινητική πρώτη αναδοχή παιδιού με αναπηρία από το παράρτημα Σιδηροκάστρου του Νομού Σερρών.

Τα τελευταία τρία χρόνια με διαρκή διεπιστημονική δουλειά από τους επιστήμονές μας και με συνεχή υποστήριξη της οικογενείας τους, επέστρεψαν στις οικογένειές τους, οκτώ παιδιά, μετά από δεκαπέντε χρόνια παραμονής τους στο Ίδρυμα, ενώ ακόμα δέκα μετακινήθηκαν σε Στέγες  υποστηριζόμενες Διαβίωσης και άλλα δύο παιδιά μας βρίσκονται σε ανάλογη διαδικασία προωθώντας στην πράξη την αποασυλοποίηση, καθώς και την οικογενειακή επανένωση που πρέπει ν’ αποτελεί τον πρώτο στόχο μας, για κάθε παιδί που ζει σε ίδρυμα.

Για κάθε, λοιπόν, παιδί που ψάχνει μια πόρτα ανοικτή, για να το υποδεχτούν άνθρωποι με αγάπη, κατανόηση, άνθρωποι δυνατοί, με ανοιχτή αγκαλιά υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής & Υιοθεσίας, που επαγρυπνά ώστε, όσο καλή δουλειά κι αν γίνεται στα Ιδρύματα, κανένα παιδί να μην μείνει πολύ χρόνο σε αυτά, καθώς μια αγκαλιά ανθρώπων που θέλουν να γίνουν γονείς είναι ανοικτή και περιμένει να κλείσει μέσα της ένα παιδί.

Αυτός είναι ένας συγκινητικός δρόμος, που βαδίζουμε όλοι μαζί, ώστε υπερήφανα να έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας, προς τα παιδιά μας που αποτελούν το αύριο του κόσμου και της ζωής μας."


Βασιλική Νάκου

Πρόεδρος Κ.Κ.Π.Π. Κεντρικής Μακεδονίας 

Το άρθρο της Προέδρου του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. κας Βασιλικής Νάκου
Ο σκοπός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.) είναι να παρέχει...