Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου & Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου & Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
& Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, αλλά κι αυτήν για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό, πήραν ως αφορμή οι εκπαιδευόμενοι, αλλά και οι εργαζόμενοι του Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Λειτουργικής Αποκατάστασης Αριστοτέλης για μια συνάντηση με ζεστή ατμόσφαιρα και όμορφα μηνύματα.
Στον κήπο της εκπαιδευτικής δομής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ), η πρόεδρος Δρ. Μαριάννα Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου μίλησε για τις δυο Παγκόσμιες Ημέρες και διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της Άδας Σταματάτου «Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό» (εκδόσεις Μεταίχμιο) και από αυτό του π. Λίβυου «Γίνε αυτό που είσαι, μπορείς και αντέχεις» (εκδόσεις Ψυχογιός). Είχαν, όμως, και οι εκπαιδευόμενοι την ευκαιρία να διαβάσουν… μυστικές και πρακτικές συμβουλές από το Βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών!
«Για μια ακόμη φορά, στις εκδηλώσεις του ΚΚΠΚΜ, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη να σπάσει το ‘αόρατο τείχος’ ανάμεσα στα άτομα με Αυτισμό και στην ευρύτερη κοινωνία», τόνισε η κα Βιλδιρίδη - Χατζητόλιου. «Η συνεχής ευαισθητοποίηση και η επίλυση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι μας και οι συγγενείς τους, είναι στο επίκεντρο πολλών από τις δράσεις μας». Το ΚΚΠΚΜ έχει πραγματοποιήσει πολλές ανάλογες δράσεις, ενώ σχεδιάζει και για το άμεσον μέλλον πολλά ανάλογα προγράμματα.
Το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης- Δήμος Παύλου Μελά, όπου καθημερινά δεκάδες άτομα με αναπηρία απασχολούνται σε εργαστήρια και εκπαιδεύονται σε προεπαγγελματικές δεξιότητες αλλά και δεξιότητες καθημερινής ζωής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Άτομα με Αναπηρία, τα οποία διαβιούν μαζί με τις οικογένειες τους και καθημερινά μετακινούνται με λεωφορεία στη δομή, καθώς επίσης και Άτομα με Αναπηρία από τις κλειστές δομές του ΚΚΠΚΜ.
Το πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά από τις 07:30-15:30 και παρέχεται δωρεάν
σίτιση.
Αποτελεί μια δομή πρόληψης από τον ιδρυματισμό αφού οι περισσότεροι γονείς είναι μεγάλοι σε ηλικία και η καθημερινή συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στο πρόγραμμα του Αριστοτέλη τους για 9 ώρες περίπου είναι καταλυτική και τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν προσωπικό χρόνο και να μην καταφεύγουν στη λύση της εισαγωγής σε ίδρυμα.
Επίσης αποτελεί μία δομή που συνδέει τα άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές με την κοινωνία και την τοπική κοινότητα.
Ο σκοπός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.) είναι να παρέχει...